Akşam 9'dan Sonra: Arabaşı Çorbası

Çocukken yakın çevremizden birkaç aile toplanır, arabaşı akşamları yapardık. Hakikaten usulü mü öyleydi, yoksa babamları bekleyelim diye mi bana öyle söylenirdi bilmiyorum ama ne zaman ‘acıktım’ desem, ‘saat 9’dan önce arabaşı içilmez’ cevabını alırdım. Üstünden çok zaman geçti, hala bilmiyorum ama o kış akşamlarında tadına doyamadığımı, bir sonraki seferi iple çektiğimi biliyorum. 


arapaşı çorbası



Salçayla limon benim için mutfağın demirbaş öğelerinden, tavuğu ve acıyı da çok sevdiğim sır değil. Bunların tamamını ihtiva eden bu çorba da haliyle en sevdiklerimden biri. Ürdün’de olduğumuz süre boyunca da çok defa severek pişirdiğim ve keyifle yediğimiz çorbalardan oldu. Arkadaşlarıma tarifini yazmak için oturunca elim değmişken bloga da yazayım dedim ve bilgisayarın başına geçtim böylece.

Malzemeler:

-          1 adet küçük bütün tavuk veya 2 adet kalça eti.
-          3 yemek kaşığı domates salçası
-          1 yemek kaşığı biber salçası
-          3  büyük yemek kaşığı un
-          1 litre tavuk suyu
-          2 veya 1½ limonun suyu
-          1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
-          1 çay kaşığı pul biber
-          2 çay kaşığı karabiber

Tarifi

  1. Tavukları yıkadıktan sonra orta büyüklükte bir tencereye koyup haşladıktan sonra suyunu soğumaya bırakıyoruz.
  2. Haşlanmış tavukları pilavlık dittiğimiz gibi didiyoruz.
  3. Çorbayı pişireceğimiz tencereye önce yağı ve unu alıp kokusu çıkana kadar (rengi değişene kadar) kavuruyoruz.
  4. Unu kavrulunca soğumuş olan tavuk suyunu yavaş yavaş döküp karıştırıyoruz.
  5. Arzu ettiğimiz miktarda değilse üzerine biraz da su ilave ediyoruz.
  6. Bir yandan bir tavada biraz suyla açmış olduğumuz domates ve biber salçasını karıştırıp yağda kavuruyoruz ve önce baharatları sonra ditmiş olduğumuz tavukları ekleyip bir defa tavada çeviriyoruz.
  7. Kavrulmuş salçayı ve tavukları tencereye ilave edip karıştırdıktan sonra (ne kadar ekşi olmasını istiyorsak) limon suyunu ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Çorba kıvamını alınca ocaktan alıp dinlenmeye bırakıyoruz.
  8. Afiyet şifa olsun.
Not: Salçanızın rengi çok kuvvetli değilse yahut bol salçalı severim derseniz salça miktarını artırabilirsiniz. Bu çorbanın usulü hamuruyla servis edilmesidir ama biz pek tercih etmediğimiz için onu ilave etmedim.


0 yorum

Yorum Gönder