Fırında Kuşbaşılı Patlıcan

Patlıcana olan sevgimi bin post yazsam yine yazmaktan bıkmam muhtemelen. E eti de sevdiğim malum. İkisi birarada en bi sevdiklerimden oluyor haliyle.

Annemin en sevilen klasik tariflerinden biridir bu yemek. Zaten yemek seçen çocuklar değiliz hiçbirimiz ama favorilerimiz de yok değil. O yüzden bu yemeği ilk kez pişirdiğimde epey heyecan yapmıştım. Hala arada bir önce şöyle miydi, böyle miydi diye panik yaptığım oluyor.


Çok fazla miktarda et gerektiren bir yemek de değil. Patlıcanın başrolde olduğunu unutmamak lazım  yemeği yaparken. Etin miktarını fazla kaçırınca patlıcanın o enfes tadını bastırıyor. Kuşbaşıyı doğrarken ne iyice miniltip eti yemeğin içinde yok kıvamına getirmeliyiz, ne de fazla iri doğrayıp et yemeğine dönüştürmeliyiz. Şöyle bir yazdıklarımı okuduk da gören, duyan saray yemeği pişirdim sanacak. Gerçi patlıcan, hele de kuşbaşılı patlıcan da sultanlara layık bana göre ama neyse. :)

Etin pişirilme yöntemi için ayrıntılı bilgi isterseniz (Dana Eti Pişer mi? > Dana Eti Pişirmenin Püf Noktası) başlığından bakabilirsiniz.


Malzemeler

3 adet orta boy patlıcan
250 gr. dana kuşbaşı
1 adet orta boy domates
1 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı salça
2 çay kaşığı toz kırmızı biber
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı kekik
1 tutam taze fesleğen
1 tutam ince doğranmış maydanoz


Tarif

1. Eti tencereye tek başına alıp kendi suyunda kavrulup, suyunu çekene kadar kavuruyoruz.
2. Suyu çekince üzerine iki bardak su ilave edip pişmeye bırakıyoruz.
3. Et güzelce piştikten sonra üzerine zeytinyağını alıyoruz ve ince ince doğradığımız soğanları tencereye ekleyip kavuruyoruz.
4. Ardından domateslerle biraz daha kavurup salçasını,tuzu ve ve baharatları ilave diyoruz.
5. Domatesler kendi suyunu çekince bir bardak daha su ilave edip pişiriyoruz.
6. Hafif sulu bırakıp ocağı kapatıyoruz.
7. Pijamalı soyduğumuz patlıcanları 10-15 dk. tuzlu suda bekletip acı suyun çıkmasını sağlıyoruz.
8. Daha sonra güzelce kurulayıp tuzladıktan sonra halka halka doğruyoruz. (Yarım santimden biraz daha kalın)
9. Patlıcanları kızartıp fırın kabımıza/tepsimize alıyoruz.
10. Hazırlamış olduğumuz eti patlıcanların üzerini tamamen kapatacak şekilde yayıyoruz.(Eğer etin suyu kalmamışsa veya az kalmışsa tepsiye biraz su ilave ediyoruz)
11. 200 derecede üzeri kızarana dek 25-30 dk pişiriyoruz.

Şifa olsun.



0 yorum

Yorum Gönder