Sofraya Renk Gelsin: Çıtırlı Brokoli Salatası


Kışın kendini göstermemekte inat ettiği bir kıştan geçiyor olsak da yazı çoktan geride bıraktık. Haliyle tezgahlarda kış sebze ve meyveleri, sofralarda kış salataları boy gösteriyor. Başta domates salatalık olmak üzere yazın envai çeşit nimetleriyle çeşit çeşit salatalar yapmak kolay olsa da, kış gelince alıştığımız malzemeler sınırlı olduğundan farklı tarifler oluşturmak zorlaşabiliyor. Bu tarif bizim misafir sofralarımıza bu bakımdan bir rüzgar getirdi, sizinkilere de lezzetli bir esinti uğratır umarım. 

çıtırlı brokoli salatası, brokoli salatası, narlı brokoli salatası, havuçlu brokoli salatası, broccoli salad
Çıtırlı Brokoli Salatası

Brokoliyi salatalarda daha önce de severek kullanıyorduk ama bu salatada başka sevdik. Sebze ve meyvelerin birbiriyle uyumunun yanında kavrulmuş kuruyemişlerin çıtırtısı ayrı bir lezzet kattı. 

Malzemeler

2 adet küçük boy brokoli (veya 1 adet büyük brokoli)
2 adet orta boy havuç
1 adet yeşil elma
½ adet ayıklanmış nar
1 adet portakalın kabuğu
½ su bardağı haşlanmış nohut
7-8 adet ceviz içi (½ su bardağı)
10-12 adet yer fıstığı içi (kavrulmamış)
1 çay kaşığı tereyağı (tercihe bağlı)

Sosu İçin:
1 adet limon
4 yemek kaşığı zeytinyağı (½ çay bardağı)
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
½ çay kaşığı karabiber (tercihe bağlı)
1 çay kaşığı tuz


Tarifi

1. Kökünü kestiğimiz brokolileri küçük demetler halinde ayırıyoruz. Ayırdığımız brokoli parçalarını  buharda haşlıyoruz. (Buharda haşlamak için bir düzeneğiniz yoksa brokolileri metal bir süzgecin üzerine alıp süzgeci  bir kaşık şeker ve 1 kaşık tuz ilave etmiş olduğunuz suyla yarıya kadar doldurulmuş bir tencerenin üzerine koyarak haşlayabilirsiniz.)

2. Havuçları ve yeşil elmayı kabuklarını soyduktan sonra ince batonet-stik (½ veya 1 cm kalınlığında ve 4-5 cm uzunluğunda) şeklinde doğruyoruz. 

3. 1 adet portakalın kabuklarını içteki beyaz kısımlarını mümkün olduğunca almadan soyduktan sonra jülyen (kibrit çöpü kalınlığında) doğruyoruz.

4. Doğramış olduğumuz portakal kabuklarını boş bir tavaya alıp iki-üç dakika karıştırarak kızdırdıktan sonra tavaya 1 çay kaşığı kadar zeytinyağı ekleyip çeviriyoruz. Portakal kabuklarının kokusu çıkar çıkmaz tavadan bir tabağa alıyoruz.

5. Portakal kabuklarını aldığımız tavaya bir yemek kaşığı zeytinyağı daha ekleyip üzerine havuçları ilave ediyoruz. Havuçlara çay kaşığının ucu kadar tuz ekleyip 7-8 dakika boyunca ara ara karıştırarak kavurduktan sonra tavadan alıyoruz. (Havuçlar çatal batacak ancak hafif de bir sertlik kalacak bir kıvamda olacak.)

6. Havuçları aldıktan sonra tavaya ayıklamış olduğumuz cevizleri elimizle birkaç parçaya ayırıp ekliyor ve tavada 2-3 dakika kavurduktan sonra bir tabağa alıp aynı şekilde ayıklanmış yer fıstıklarını kavuruyoruz. (Cevizlerin ve yer fıstıklarının kıvamında kavrulduğunu anlamak için üzerlerinde yağlanma olup olmadığına bakabilirsiniz. Yağlanmaya başlayınca tavadan alabilirsiniz.)

7. Son olarak tavaya bir çay kaşığı tereyağı ve bir tutam kırmızı biberle beraber haşlanmış nohutları ekleyip 2-3 dakika karıştırarak kavuruyoruz.

8. Sosu için temiz küçük bir kavanoza veya ağzı sıkıca kapanan küçük bir şişeye 1 adet limonun suyunu, nar ekşisini, tuzu ve zeytinyağını koyuyoruz. Karışımı koyduğumuz şişenin kapağını kapatıp birbirine tamamen karışacak şekilde sallıyoruz.

9. Salata için hazırladığımız brokoli, havuç, elma, nar, nohut, portakal kabuğu, ceviz ve yer fıstığını salata kabında birleştirip nazikçe karıştırıyoruz. Ardından hazırlamış olduğumuz sosu malzemelerin üzerine gezdirerek döküp bir kez daha karıştırıyoruz. Salatamız servise hazır.

Afiyet şifa olsun.



0 yorum

Yorum Gönder