Mangalda Soslu Tavuk (Antep Usulü)

Yemeğin her türlüsüyle arası iyi olan bir insanım, ama mangala gelince biraz kenara köşeye kaçtığım doğrudur. Yemediğimden değil, ama mangal yapmaktansa eti/tavuğu/kıymayı şöyle domatesli, salçalı, baharatlı yemek yapmayı tercih ederim. Ekmeğin çok ön planda olduğu durumlar zaten beni pek cezbetmiyor. Fakat söz konusu Burhan Amca'nın soslu tavuk tarifi olunca en ön sırada olduğumu söylemeden geçemeyeceğim. (Şu sıralar ciddi bir rahatsızlığı var, görmüşken şifa niyetine bir fatiha rica edeyim gönlünüzden) Kendisinin maharetli ellerinden pek çok kez yemiş olduğumuzdan tatile gidince özlemeyelim diye tarifini aldık, denedik. Sonra... Sonrası mangalın başındaki anneannemin bize yemek yetiştirememesi. :)

Artık milli mangal mevsimi açıldı, zamanı gelmişken tarifi paylaşayım, herkes nasiplensin dedim. Deyim yerindeyse, tavuklar yetmeyecek parmaklarınızı yiyeceksiniz :)


Malzemeler

 1 yemek kaşığı domates salçası (Antep salçası) 
 1 yemek kaşığı biber salçası (Antep salçası) 
 ½ orta boy kuru soğan 
 5 yemek kaşığı zeytinyağı
 2 yemek kaşığı nar ekşisi
 3-4 damla limon
 1½ tepeleme yemek kaşığı yoğurt 
 3 diş sarımsak 
 1 tatlı kaşığı kekik 
 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 
 1 çay kaşığı tuz 
 ½  çay kaşığı karabiber
 ½ çay kaşığı kimyon

Tarif

1. Orta boy soğanın yarısını, yoğurdu, sarımsak ve salçaları yüksek ayarda tamamen karışana kadar  rondodan geçiriyoruz. (Rondo kullanmıyorsak sarımsakları tamamen dövüp, soğanı rendeliyoruz)
2. Kalan malzemeleri de karışıma ekleyip iyice çırpıyoruz. 
3. Ayıklayıp, yıkayıp, iyice kuruladığımız tavukları hazırlamış olduğumuz sosa tamamen buluyoruz.
4. Arzuya göre ızgarada veya 3-4 kaşık zeytinyağını kızdırmış olduğumuz tavada kızartıyoruz.

Şifa olsun.

0 yorum

Yorum Gönder