Közlenmiş Domates Çorbası

Sanırım son iki yıldır ailenin tavuklu şehriye çorbasından sonraki favori çorbası bu çorba. Kız kardeşim vakitli vakitsiz "abla bi domates çorbası yapsana bize" diyor, onu hep "domatesler çıkacak üzerinden biraz zaman geçecek, salça zamanı yaklaşınca iyice tatlanmış olacaklar ben de o zaman yapacağım" diye erteliyorum. Kadir gecesinde daha fazla ertelemeyeyim, vira bismillah dedim, kardeşim rahat, ben rahat, sofra güzel, Allah büyük.
ekmek sıcak, Allah güzel, sen iyi
bu marşla aksın e-beş trafiği
eve erken gelen babanın yuva yapar yüzüne
ekmek sıcak, Allah güzel, sen iyi

közlenmiş domates çorbası


  Malzemeler

- 6 adet orta boy domates (közlenmiş)
- 1 adet orta boy soğan (közlenmiş)
- 1 çorba kaşığı tereyağ
- 1,5 büyük yemek kaşığı un
- 1 su bardağı tavuk/et suyu
- 2 çay kaşığı kekik/reyhan

Tarif

1. Zeytinyağı ve yarım kaşık tereyağda unu pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Ardından biraz soğumaya bırakıyoruz.
2. Unun ilk sıcağı geçtiğinde üzerine yavaş yavaş karıştırarak suyu ve et suyunu ekliyoruz.
3. Daha sonra  közlenmiş soğanı bütün olarak ve domateslerin kabuklarını soyduktan sonra doğrayıp suya ilave ediyoruz.
4. 10 dakika kadar kaynadıktan sonra altını kapatıp (arzuya göre) bütün soğanı çıkardıktan sonra blendrın çorba ayağıyla çekiyoruz.
5. Tekrar kaynamaya bırakıp kıvam alana dek pişiriyoruz.
6. Kıvam almaya yaklaşınca çorba ayağından tekrar geçiriyoruz. (Ya da süzüyoruz)
7. Bir tavada yarım kaşık tereyağına çok az zeytinyağı ekleyip kızdırıyoruz ve kızmaya yakın reyhanı ilave edip 15-16 sn sonra kapatıyoruz.
8. Yağı çorbaya ilave edip karıştırıyoruz, taze nane yapraklarıyla servis yapıyoruz.

Şifa olsun.



0 yorum

Yorum Gönder