Mevsimi Geçmeden: Zeytinyağlı Girit Dolması

Mayıs başından beri her mutfak alışverişinde gözlerimin aradığı güzelliklerden biri Girit Kabağı. Tadına, şekline ve rengine ayrı ayrı vurgun olduğum bu kabak dolmasını yapmayı en çok sevdiğim kabak diyebilirim. Mevsiminin çabuk geçmesi bir dezavantaj olsa da henüz yaz sebzelerinin tam çıkmadığı kış sebzelerinin ise artık miadını doldurduğu geç bahar aylarında güzel ve her hafta tüketmeye müsait bir lezzet. Bu yüzden biz de bu ayı Girit Kabağı'na ayırdık ki çok da iyi yaptık bizce. Hem kıymalısı hem zeytinyağlısı güzel olsa da bizim tercihimiz daha ziyade zeytinyağlıdan yana oldu. Egeli yanımız da bayram etti böylece. Bu şahane lezzete sofralarınızda yer ayırmayı size de şiddetle tavsiye ederim.


Girit Kabağı, Zeytinyağlı Girit Kabağı Dolması
Malzemeler


8-10 adet girit kabağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı pirinç
1 adet soğan
2 adet orta boy domates 
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1'er çay kaşığı baharat (Karabiber, kırmızı biber, kimyon, nane, kekik)
1 limon
2 çorba kaşığı nar ekşisi
½ demet maydanoz
Bir tutam taze nane veya dereotu (opsiyonel)
Tuz

Tarifi

1. Bir adet soğanı ince ince doğradıktan sonra kavuruyoruz, üzerine salçasını ilave edip biraz karıştırdıktan sonra 1 adet küp küp doğradığımız domatesi, baharatları ve 2 çay kaşığı tuzu ilave ediyor ve pişene kadar kavuruyoruz. 
2. Domatesler piştikten sonra daha önce yıkadığımız pirinçleri tencereye alıyoruz ve biraz kavuruyoruz. Pirinçler kavrulunca altını kapatıp yarım limonu, nar ekşisini ve ince ince doğradığımız taze yeşillikleri de ilave edip harmanlıyoruz.
3. Yıkadığımız girit kabaklarının ve bir adet domatesin üst kısmını -sapı hariç- yaklaşık 1 cm kalınlığında kesiyoruz.
4. Kestikten sonra altta kalan kısmı kenarları yarım santim incelikte olacak şekilde oyduktan sonra hazırlamış olduğumuz harcı dolmalıkların ağzında birer cm boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz. 
5. Kesmiş olduğumuz üst kısımlarını da kapak gibi kapatıp dolmaları tencereye alıyoruz.
6. Tencereye yerleştirdiğimiz kabakların ortasına doldurduğumuz bir domatesi koyup, tencerenin yarısının biraz üzeri hizasına gelecek kadar su, bir limonun kalan yarısının suyunu ve 2 çay kaşığı tuzu ekleyip ocağa koyuyoruz. Orta ateşte pişirmeye başlayıp kaynamaya başlayınca altını kısıyoruz. Su yeterli gelmezse ilave ediyoruz. 35-40 dk kadar sonra dolmalarımız hazır.
7. Oyduğumuz kabakların ve bir adet domatesin içini de israf etmiyor, 15 dakika bile harcamadan sofraya bir çeşit daha eklememizi sağlayan Yoğurtlu Domatesli Kabak İçi tarifimizi yapıyoruz. :)

Afiyet şifa olsun.


"

0 yorum

Yorum Gönder