Kışın Müjdecisi: Portakal Soslu Tart Kek

Kış kendini ufaktan göstermeye başladı, portakallar da tezgahlardaki yerini aldı. Benim gibi mevsiminde yemek için sabredenler için de zamanı geldi diyebiliriz. Yağmurlu havalarda en sevdiğim şeylerden biri kek yapıp çay demlemek olduğundan, portakallar çıkınca aklıma ilk gelen şeylerden biri portakallı kekler yapmak oluyor. Fakat tam ölçüde kek yapınca -misafir çağırmadığım müddetçe- bir türlü bitiremiyoruz, biz yiyene kadar bayatlıyor. O sebeple en sevdiğim tart kek tarifini portakala uyarlamak en güzel çözüm olarak karşımda beliriyor. Bahsettiğim tarif baharın en güzel tamamlayıcısı olan çilekli tart kek elbette. Ancak onun için gelecek bahara dek beklemek durumundayız. O zamana dek bu lezzetten mahrum kalmamak için de ondan hiç geri kalmayan portakal soslu tart kek için kolları sıvamak lazım geliyor. Yanında demli bir çay yahut bir fincan kahve de çok iyi gidiyor.


Portakallı Tart Kek

Orange Sauce Cake












Keki İçin

2 yumurta
1 çay bardağı toz şeker (Benim kullandığım bardak normalden bir parmak fazla alıyordu, ona göre ayarlayabilirsiniz.)
4 yemek kaşığı yoğurt
½ çay bardağı sıvı yağ 
8-10 yemek kaşığı un (tepeleme)
1 paket kabartma tozu

Sosu İçin

3 adet orta boy portakal
1 çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı nişasta
½ limonun suyu





study - Portakal Soslu Tart Kek1. Fırını 180 dereceye alarak ısıtmaya başlıyoruz. Ardından yumurtayı çırpma kabına kırıyor ve köpürüp rengi açılana dek çırpıp üzerine şekeri ekleyerek eriyene dek çırpmaya devam ediyoruz.
2. Ardından yoğurt, portakal suyu ve sıvı yağı ekleyip karışana dek çırpıyoruz.
3. Birlikte elediğimiz kabartma tozu ve unu ekleyip iyice karışıp kek kıvamını alana dek çırpıyoruz. (Bu aşamada kekiniz katı olursa biraz daha yoğurt, sıvı olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz.)
4. Hazırlamış olduğumuz kek karışımını yağladığımız tart kalıbına döküp fırına veriyoruz. 
5. 3 adet portakalın ikisinin suyunu sıkıyor, birini soyup ortadan ikiye böldükten sonra ince ince dilimleyip bir kenara alıyoruz.
6. Nişasta ve limon suyunu bir kaba alıp hiç pürüz kalmayacak şekilde iyice karıştırıyoruz.
7. Yapışmaz bir tavaya sıktığımız iki portakalın suyunu, şekeri ve limon suyu&nişasta karışımını ekleyip orta ateşte pişirmeye başlıyoruz. Pişirirken ara ara spatula yardımıyla karıştırıyoruz.
8. 20 dakika pişen keki fırından çıkardıktan sonra yapışmadan çıkması için ıslak bir bezin üzerine alıyoruz. 
9. Jöle kıvamına gelmiş olan sosun ilk sıcaklığı geçtikten sonra, kalıptan çıkarıp ters çevirdiğimiz kekin üzerine sosu döküyoruz.
10. İnce dilimler halinde doğradığımız portakalı sosun üzerine istediğimiz şekilde dizerek sunuma hazırlıyoruz. 
11. Yarım saat kadar buzdolabında soğutarak sosun kıvama gelmesini sağladıktan sonra portakal soslu tart kek servise hazır.

0 yorum

Yorum Gönder