Baharı Sofraya Taşır: Çilekli Tart Kek



Her yıl baharın çiçeklenmesini beklediğim gibi heyecanla beklediğim şeylerden biri çileklerin çıkmasıdır. Bu yüzden hormonsuz çileklerin kokusunu almaya başlayınca benim için pazar güzelleşir, her hafta bütün tezgahları dolaşıp en güzelini seçer, alır gelirim. Bu yıl da öyle oldu. Ama ilk haftanın heyecanından olsa gerek çileği haddinden fazla almışım. Malum bu meyve nazlı bir meyve, yemezseniz çürür gider. Baktım oluru yok, bir-iki hafta önce mevsimin son portakallarıyla yaptığım portakallı tart keki çileklere uyarlamaya karar verdim. Sonuç o kadar şahane oldu ki o zamandan beri en az 15 kez yaptım, her defasında bir tek lokma bile kalmadan bitti.


Lezzetinin yanı sıra oldukça az malzemeyle ve çabuk hazırlanması ve pişme süresinin uzun olmaması da avantajı oldu. Çilek mevsimi bitmeden bu tarifi mutlaka deneyin, pişman olmayacaksınız. :)


Malzemeler
çilekli tart, çilekli kek
Keki İçin

2 Yumurta
1 Çay bardağı toz şeker (Benim kullandığım bardak normalden bir parmak fazla alıyordu, ona göre ayarlayabilirsiniz.)
½ Su bardağı yoğurt
1 Çay bardağı sıvı yağ 
8-10 Yemek kaşığı un
1 Paket kabartma tozu

Sosu İçin

½ Kg. çilek
1 Çay bardağı toz şeker
1 Tatlı kaşığı nişasta
½ Limonun suyu

1. Fırını 180 dereceye alarak ısıtmaya başlıyoruz. Ardından yumurtayı çırpma kabına kırıyor ve köpürüp rengi açılana dek çırpıp üzerine şekeri ekleyerek eriyene dek çırpmaya devam ediyoruz.
2. Ardından yoğurt ve sıvı yağı ekleyip karışana dek çırpıyoruz.
3. Birlikte elediğimiz kabartma tozu ve unu ekleyip iyice karışıp kek kıvamını alana dek çırpıyoruz. (Bu aşamada kekiniz katı olursa biraz daha yoğurt, sıvı olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz.)
4. Hazırlamış olduğumuz kek karışımını yağladığımız tart kalıbına döküp fırına veriyoruz. 
5. Yarım kilo çileğin yarısını ayırıp doğradıktan sonra robota alıp püre kıvamına gelene dek çekiyoruz. 
6. Nişasta ve limon suyunu bir kaba alıp hiç pürüz kalmayacak şekilde iyice karıştırıyoruz.
7. İstediğimiz kıvama gelen çilek püresini yapışmaz bir tavaya aldıktan sonra üzerine şekeri ve limon suyu&nişasta karışımını ekleyip orta ateşte pişirmeye başlıyoruz. Pişirirken ara ara spatula yardımıyla karıştırıyoruz.
8. 20 dakika pişen keki fırından çıkardıktan sonra yapışmadan çıkması için ıslak bir bezin üzerine alıyoruz. 
9. Jöle kıvamına gelmiş olan sosun ilk sıcaklığı geçtikten sonra kalıptan çıkarıp ters çevirdiğimiz kekin üzerine döküyoruz.
10. Çileklerin kalan yarısını doğrayarak sosun üzerine istediğimiz şekilde dizerek sunuma hazırlıyoruz. 
11. Yarım saat kadar buzdolabında soğutarak sosun kıvama gelmesini sağladıktan sonra çilekli tart kek servise hazır.

Not: Şayet çileğiniz azsa veya alalı bir iki gün olduğu için şekilleri istediğiniz gibi değilse tamamını çekip sos olarak hazırlayabilirsiniz. yahut aynı sos tarifini çilekleri hiç rondoda çekmeden doğrayıp direk tavaya alarak da yapabilirsiniz. Böylece hem meyveyi hem de sosu aynı anda kullanmış olursunuz. Ayrıca sosunuz az olursa çok az su veya limon suyu ekleyerek çoğaltabilirsiniz.

Not 2: Çileklerinizin tadının yeterli olduğunu düşünüyor veya daha hafif şeker tercih ediyorsanız sosun şeker ölçüsünü yarıya indirebilirsiniz.

Afiyet şifa olsun. 



0 yorum

Yorum Gönder