Yaz Sıcaklarında Buz Destekli: Kudüs Usulü Humus

Merhaba


Kudüs humusu, humus tarifi, buzda humus, classic hummus
Kış boyunca derinliklerinde kaybolup yaz gelince "herhalde artık stoklar erimiştir, uzun süreli şeyler kalmıştır" diye kendi haline bıraktığım derin dondurucuyu boşaltma günüydü bugün. Nihayet kendimi ikna ettim ve işe giriştim. Sonrası mutfaktan çıkamamak işte. 

Meğer dolap ne kadar doluymuş, bunları nasıl burada unutmuşum dedim derine indikçe. Kendi kendime söylenirken de büyük bir pakette haşlanmış nohut buldum. Muhtemelen annemin bize geldiğinde aşure için haşladıklarından fazla gelip kaldırdığı nohutlardı ve benim var olduklarından bile haberim yoktu. Poşet çok büyük, porsiyonluk ayırayım diye çıkartınca aklıma direk humus geldi. Çünkü çok sevmeme rağmen nohut haşlayıp ayıklamayı sevmediğim için sürekli ertelediğim, yapmaya üşendiğim bir aperitiftir. (Buraya bir not düşelim: Aperitif aslında yemekten önce içilen alkollü içki anlamına gelir ancak Türkçe'de yiyecekler için de kullanılır. Yemekten sonra olursa digestif olarak adlandırılır.)

Velhasıl hazır haşlanmış nohutları bulunca dayanamadım ve malzemeleri çabucak toparlayıp humus yapmaya giriştim. Toplamda belki on dakikamı bile almadı, oldu bitti göz açıp kapayana dek. Humusun en çok sevdiğim yanı da bu galiba, çabucak hazır oluyor.

Daha önce bir zeytinli humus tarifi paylaşmıştım -ki o da aromasını çok sevdiğim bir çeşididir- , bu sebeple bu sefer klasik bir humus tarifi paylaşacağım. Tarifin püf noktası su yerine buz kullanmak, bu da Kudüslülerin humus sırrı esasında ki bütün Ortadoğu'nun en güzel humusunu onlar yapıyor bence. :) Siz dilerseniz su da kullanabilirsiniz ziyanı yok.  

Kudüs humusu, humus tarifi, buzda humus, classic hummus

Malzemeler

350-400 gr haşlanmış nohut
3 yemek kaşığı tahin
2 diş sarımsak
1 limonun suyu
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
4-5 küp buz
2 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı sumak
½ çay kaşığı kimyon
½ çay kaşığı karabiber
½ çay kaşığı kişniş (opsiyonel) 


Kudüs humusu, humus tarifi, buzda humus, classic hummus

Tarifi
1. Akşamdan suya koyup ıslattığımız nohutları iyice haşlıyoruz ve daha sonra kabuklarını soyuyoruz. (Eğer vaktiniz yoksa veya uğraşmak istemiyorsanız kabuklarıyla da kullanabilirsiniz)
2. Tahini bulunduğu kapta iyice karıştırdıktan sonra (çünkü tahin bekledikçe içindeki yağ yoğunluk farkı sebebiyle ayrışarak üste çıkar, bu sebeple kullanmadan önce karıştırmanız önemli) blenderin içine alıyoruz, sarımsakları ve limon suyunun yarısını ekleyip çalıştırıyoruz. (Bu işlemi havanda da yapabilirsiniz)
3. Tahinli karışımın üzerine nohutları ve zeytinyağını ilave edip blenderi tekrar çalıştırıyoruz ve homojen hale gelene kadar devam ediyoruz. (1-2 dakika yeterli oluyor)
4. Daha sonra kalan limon suyunu, tuz ve baharatları ve 2 küp buzu ekleyip çalıştırmaya devam ediyoruz. (Eğer kullandığınız cihaz çalışmaya devam ederken üstten ekleme yapmaya elverişliyse kalan buzları da birer birer ekleyin, uygun değilse buzları cihazınızı durdurup ekleyebilirsiniz.)
5. Karışımımız tamamen homojen bir hal alıp pürüssüzleşince, servis yapacağımız tabağa  kenarları yüksek ortası hafif çukur olacak şekilde alıyoruz ve ortadaki çukura denk gelecek şekilde üzerine zeytinyağı ve kırmızı biber gezdiriyoruz. 

Afiyet şifa olsun. 

Not: Hem basit dedin hem uzun uzun anlattın diyor olabilirsiniz içinizden, ben en güzel sonucu elde edebilmek adına takip edilecek adımları sıraladım. Bu kadar uğraşamam derseniz bütün malzemeleri aynı anda blendera alıp çekebilirsiniz, sizi lezzet olarak pişman etmeyecek bir sonuç elde edeceğine eminim.

Not 2: Eğer tadarken "humusta limon daha fazla olmalıydı, acısı az olmalı, bu yağ fazla geldi" gibi düşünceler aklınıza gelirse çekinmeyin, damak tadınıza göre aroma verici olan malzemelerde miktar değişikliğine gidebilir, hoşlanmadığınız tatları devre dışı bırakabilir, uyacağını düşündüğünüz lezzetleri ekleyebilirsiniz. Çünkü yemek pişirmek insiyatif almaktır. :)


0 yorum

Yorum Gönder