Sıcaklarda İyi Gelir: Ev Yapımı Soğuk Kahve

Merhabalar

soğuk kahve
Temmuz ayının sonlarına yaklaşırken sıcaklar da yeniden kendini göstermeye başladı. Gerçi İstanbul bu yıl oldukça serin gidiyor ama arada yaz alevli yüzünü göstermiyor değil. Hal böyleyken insan hararetini alacak soğuk içeceklere ihtiyaç duyuyor. 

Eğer siz de benim gibi hazır tüketmekten yana değilseniz, bunun yanı sıra iflah olmaz bir kahve aşığıysanız ama sıcak gözünüzü korkutuyorsa seçeneklerinizi çoğaltmak arayışında olabilirsiniz. İşte bu tarif tam da bu arayıışlar için geliyor: Tamamen ev yapımı soğuk kahve, namı diğer cold brew.


Hazırlaması oldukça kolay olmakla birlikte birazcık sabır gerektiren soğuk kahve kesinlike beklemeye değiyor ve soğuk kahveyi yalnızca dışarıda içebilme zorunluluğundan da kurtarıyor. 

Yaz mevsiminde reyhan şerbetinden (bu satırları yazarken de canım şerbetim bana eşlik ediyor) sonraki favorim bu yüzden cold brew. Şöyle gelsin serin serin:



Malzemeler

100 gr kalın/orta öğütülmüş kahve 
500 ml su

Tarifi:
Tarifi aşama aşama anlatmadan önce hatırlatmak istediğim birkaç şey var. İyi bir soğuk kahve için öncelikle kahvenizin taze olması gerek. Artık taze kahveye ulaşmak kolaylaştı, herhangi bir kahve zincirinden temin edebileceğiniz gibi özellikle Balat ve Karaköy'de bolca bulunan üçüncü dalga kahvecilerden de alabilirsiniz. Kahveyi alırken french press için diyebilirsiniz, böylece kalın öğütülmüş bir kahveniz olacaktır. Aynı şekilde bu kahve için chemex ayarında yani orta öğütülmüş kahve de kullanabilirsiniz, eğer alışkınsanız zaten sevdiğiniz gibi alırsınız size kalmış. :) Gelelim nasıl yapacağımıza

1. Öğütülmüş kahveyi (yaklaşık 5 yemek kaşığı ediyor) ve suyu kapağı sağlam bir kavanoza veya şişeye alıyoruz. (Aynı işlemi french presste de yapabilirsiniz ama o şekilde kahvenin hava alma ihtimali artıyor ve asit oranı arttığından tadı bozuluyor) 
2. Kapağının sıkıca kapandığından emin olduktan sonra şişeyi ters yüz yapıp buzdolabına koyuyoruz.
3. İyi bir soğuk kahve için kahvemizin en az 24 saat buzdolabında beklemesi gerekiyor. Ancak bu süre aslında kahveyi ne derece sert sevdiğimize bağlı. Eğer hafif seviyorsanız 24 saat sizin için yeterlidir, ancak daha sert tercih ediyorsanız 60 saate kadar bekletebilirsiniz. Benim tercihim 37-42 saat arası.
4. Hazırlamış olduğumuz kahveyi buzdolabında beklediği süre içinde ara ara sallamak suretiyle karıştırıyoruz. 
5. Belirlemiş olduğumuz süre sona erdikten sonra asıl serüven başlıyor. Dilerseniz kahvenizi süzgeç yardımıyla süzüp doğrudan içebilirsiniz. Ama ben damıtmayı tercih ediyorum. Bunun için en basitinden bir kahve fltresine ihtiyacımız var. Kahve filtreleri üçe ayrılır, çelik filtreler, kağıt filtreler ve bez filtreler. Bunların en ekonomik ve kolay bulunabilir olanı kağıt filtrelerdir. Diyelim ki evinizde o anda filtre yok veya alacak yer bulamadınız. Ziyanı yok. Biraz tadında farklılık yaşatsa bile peçete kullanabilir veya ince temiz bir bezi ince ağızlı bir huninin içine yerleştirerek kendi filtrenizi oluşturabilirsiniz. Filtre meselesini de hallettiysek, eldeki filtreyi bir şişenn ağzına yerleştirdikten sonra azar azar kahvemizi dökmek suretiyle damıtıyoruz. (Eğer damıtmakla uğraşmak istemezseniz huni kullanmadan yalnızca bezi de kullanabilirsiniz.) Bu işlem sona erdiğinde kahvemiz hazır.
6. Eğer kahvenizde süt ilavesi seviyorsanız hazırlamış olduğunuz kahveyi buz kalıplarında dondurup sütün içine atabilir veya doğrudan kahvenize süt ekleyebilirsiniz. Dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Eğer kahvenizi aromatik seviyorsanız vanilya, fındık şurubu, karamel vs. de ilave edebilirsiniz. 

Afiyet olsun.



0 yorum

Yorum Gönder