Dolma İçi Pilavı :)


Uzun bir ara oldu. Ramazan, bayram, iş güç derken uğrayamadım buralara. Dönmüşken de boş dönmedim, birkaç tarif getirdim. 
Ben küçükken evde annem dolma/sarma yapacaksa hazırlanan dolma içinin tadını tuzunu kontrol etmek benim görevimdi. Annem bu görevle, ona çaktırmadan dolma içini kaşık kaşık aşırmamın önüne geçmeyi hedeflemişti. (Nafile :)) Çünkü en sevdiğim şeylerden biriydi, ki hala öyle. :)
Annemin kardeşlerimi de alıp dedemlere gitmesi üzerine babamla yalnız kaldık. Dolayısıyla mutfakla da ben yalnız kaldım. İki günlük bir moladan döndüğümüz için buzdolabında pek iç açıcı görüntüler yoktu. Sebzelikten bana göz kırpan kabakları görünce işe giriştim ve babacığıma dolma yaptım. Fakat için miktarını tutturamadığımdan arttı. Bir kaba alıp dolaba attım ama başımdan atamadım. Ya bozulursa diye içim içimi yedi sürekli. Baktım olmuyor bir çare düşünmeli dedim. Dolma yapsam, daha yeni yemiştik, sarma desem evde yaprak kalmamış. Birden dedim ki neden pilav yapmayı denemiyorum bu çok sevdiğim lezzetten? 
İşte bu pilav buradan ortaya çıktı. Biz dolma içini zaten biraz kavurarak yaptığımızdan suyunu ilave etmem yetti. Ortaya da bana göre gayet lezzetli bu pilav çıktı. Dolma içi sevenlere de tavsiye etmek bana düştü. :)


<img src="Resim Url" alt="domatesli-pilav" />

 Sözü fazla uzattım, tarife geçeyim. Gerçi oldukça bilinen bir şey ama acemiler de var ve herkes bir zamanlar acemiydi sonuçta(ki benim de çok usta olduğum söylenemez, ayrıntı iyidir :) )

Malzemeler:

Pirinç
Bir adet küçük soğan
Bir orta boy domates
Salça
Baharat (Karabiber, Kırmızı biber, kimyon, nane, kekik... )
Nar ekşisi&Limon (Mayhoş tatları seviyorsanız)



Hazırlanışı:




Soğanı ince ince doğradıktan sonra kavuruyoruz, üzerine salçasını ilave edip biraz karıştırdıktan sonra domatesini ilave ediyor ve pişene kadar kavuruyoruz. Domatesler piştikten sonra daha önce yıkadığımız pirinçleri tencereye alıyoruz. -Neredeyse tencereye yapışacak- kıvama gelene dek kavuruyoruz. Altını kapatıp, biraz dinlendiriyoruz. Ardından tekrar ocağı yakıp, pirinçlerin üzerine çıkacak kadar su ilave edip karıştırıyor ve pişmeye bırakıyoruz. Suyunu çektiğinde pilavımız hazır. (Pirincin cinsine göre su miktarı değişebilir, suyunu çekene dek arada bir kontrol edip, az geldiyse su ilave edebiliriz) 

Yanında salata iyi gider.

Afiyet olsun.

0 yorum

Yorum Gönder