Kokusu Bile Ziyafet: Kekikli Patates Graten

graten, patates graten, fırında patates, fırında patates graten, baharatlı patates, fırında baharatlı patates, kekikli patates graten

Her öğüne yemek pişirmeye bayılan bir insanım ama kahvaltı hazırlamaya ayrı bir sevgim var. Patates graten de benim kahvaltı için pişirmeyi sevdiğim en lezzetli yiyeceklerden bir tanesi. Elbette siz kendinizi kahvaltıyla sınırlamak zorunda değilsiniz, brunch için de olur, ikindi çayına da, akşam yemeğine de. 

Esasında annem yakın zamana dek graten sevmediği için bu tarz tarifler yalnız kendi evimde yaptığım tariflerdi ancak geçen sömestr tatilinde risk aldım ve kahvaltıya hazırladım kekikli patates grateni. Annem ilk kez çok beğendi. Çünkü bu tarifin özelliği kremasının dengeli olması ve hem patatesin hem de sosunun tam kıvamında pişmesi. Annemi damakta yoğun veya çiğ bir krema tadı bırakmamasıyla kazandı yani. Sonrasında sık sık soframızın konuğu oldu sevgili graten. Zira bir miktar bağımlılık yapıyor olabilir. 


Malzemeler (5 kişilik)

breakfast, turkish breakfast, graten, patates graten, fırında patates, fırında patates graten, baharatlı patates, fırında baharatlı patates, kekikli patates graten
4 adet orta boy patates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4-5 dal kuru kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
½ çay kaşığı kimyon
1½ çay kaşığı tuz

Sosu için 

1 su bardağı süt
50 ml krema
1½ yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı un
½ çay kaşığı karabiber
½ çay kaşığı tuz

Tarifi

1. Kabuğunu soyduğumuz patatesleri ince yuvarlak dilimler halinde kesip soğuk su dolu bir kaba alıyoruz. Beş dakika kadar soğuk suda beklettikten sonra patatesleri sudan alıp temiz bir bezin içine dökerek kuruluyoruz. (Vaktiniz varsa aynı işlemi süzgece döküp bekleterek de yapabilirsiniz.) 
2. Bu aşamada fırını 250 derecede ısınmak üzere çalıştırıyoruz. Geniş ve derin bir kaba aldığımız patateslerin üzerine zeytinyağı, tuz ve baharatları ekleyerek harmanlıyoruz. (Güzelce karışması önemli)
3. Graten için kullanacağımız kaba baharatlarla harmanladığımız patatesleri spiral şeklinde diziyoruz ve önceden ısıtmış olduğumuz fırına koyuyoruz.
4. Patatesler fırında pişerken derin bir sos tavasına tereyağ ve unu alarak unun kokusu çıkana dek kavuruyoruz. Ardından kavrulan unun üzerine yavaş yavaş karıştırarak (mümkünse bir çırpma teli yardımıyla) sütü ekliyoruz. 
5. Sos kaynayıp kıvam almaya başlayınca altını kısıyoruz, karabiberi ve 3 dk kadar kaynadıktan sonra ocağı kapatıp kenara alıyor ve 1-2 dakika kadar sonra da önce kremayı daha sonra tuzu karıştırarak ekliyoruz. 
6. Fırındaki patatesler pişip kızarmaya başlayınca fırından alıp hazırlamış olduğumuz sosu her yerine eşit olarak dağılacak şekilde döküyor ve tekrar fırına veriyoruz.
7. Fırına koymuş olduğumuz patatesler sosuyla birlikte pişip güzelce kızardıktan sonra fırını kapatıp dinlenmeye alıyoruz.
5 dakika kadar dinlendikten sonra servise hazır. 

Afiyet şifa olsun.




0 yorum

Yorum Gönder