Sıfır Atık veya İsrafsız Mutfak Tarifleri: Yoğurtlu Domatesli Kabak İçi








Malumunuz son zamanlarda sıfır atıkla yaşamak konusunda toplumsal bilinç artmaya başladı. Bu artışla birlikte bu yaşam tarzına uygun yemek tarfilerine de bir yöneliş oldu. Fakat öyle bir anlatı çıktı ki ortaya, bu şekilde yaşamak için adeta önce fazla almanız sonra da onları çöpe atmadan tüketmenin bir yolunu bulmanız gerekiyor. 
Oysa bu yaşam tarzı israfın bilincinde olan ve kanaatin ne demek olduğundan haberdar olanlar için zaten içine doğdukları bir alışkanlık. En azından öyle olmalı. Çünkü bizim toplumumuzda israfın haram olduğu, nimetin ziyan edilmemesi gerektiği ve her şeyin ihtiyaç ölçüsünce alınıp azdan çok şey yapmanın asıl marifet olduğu mutfağa girip yemek yapmaya başlamadan çok önce, daha çocukken öğretilen esaslardır. Dolayısıyla sıfır atıkla yaşamak aslında yeni bir icat olmaktan ziyade olması gerekene bir geri dönüştür diye düşünüyorum. Bu kadar gevezelik etmemin elbette bir sebebi var. Geçenlerde yazın geldiğinden ve sebze dolmalarının vaktinin geldiğinden söz açıldığında "yaz dolması güzel de sebzenin yarısı ziyan oluyor" minvalinde bir şeyler söylendi. Açıkçası böyle şeyler duymak beni üzüyor. Çünkü mutfak kültürümüz bize bu tarz sebzeleri bütünüyle değerlendirebilmek için oldukça fazla seçenek sunuyor. Hal böyle olunca ben de çok sevdiğim bir tarifi paylaşarak bir alternatif sunmak istedim.

Bu tarifi yapmak için özel bir çaba harcamanız, malzeme almanız gerekmiyor. Kabak dolması yapmaya niyetlenmiş olmanız yeterli. Kabak dolması yapmak üzere hazırlarken ortaya çıkan kabak içleri bu tarifin ana malzemesi. Yemeği ister bir çeşit isterseniz de ara sıcak oalrak tüketebilirsiniz.

Malzemeler:

6-8 adet kabağın içi
1 adet domates
1 adet küçük soğan (opsiyonel)
½ çorba kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1'er çay kaşığı kırmızı toz biber, karabiber ve kekik
Bir tutam dereotu (opsiyonel)
Tuz

Üzeri İçin:

1 diş sarımsak
1 kase yoğurt



Tarifi

1. 1 adet küçük soğanı oldukça minik şekilde doğrayıp tavaya aldığımız zeytinyağının üzerine ekleyip kavurmaya başlıyoruz. (Dilerseniz bu aşamayı atlayabilirsiniz.)
2. Soğanlar kavrulmaya başlayınca salçayı ekleyip bir iki kez karıştırdıktan sonra dolmalık kabaklardan artan içi bıçakla doğradıktan sonra tavaya ilave ediyoruz ve ara ara karıştırarak kavurma işlemine devam ediyoruz. 
3. Kabaklar renk değiştirmeye başlayıp hafif suyunu bırakınca ocağın altını bir miktar kısıp suyunu çekmesini sağlıyoruz.
4. Kabakların saldığı su çekilince domates, tuz ve baharatları ekleyip kapağını kapatıyoruz.
5. Domatesler de pişince şayet kabaklar halen pişmediyse (küçük bir ihtimal) biraz su ekleyip tıkırdatıyoruz.
6. Tavadaki suyu tamamen çektirmeden altını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz.
7. Rendelediğimiz sarımsağı bir kase yoğurda ekleyip bir tutam tuz ilave ediyoruz.
8. Yıkamış olduğumuz dereotlarını elimizle minik minik parçalayarak pişirmiş olduğumuz kabakların üzerine ekleyip hafifçe karıştırıyoruz.
9. Hazırladığımız yemeği servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt gezdiriyoruz.

Afiyet şifa olsun.

0 yorum

Yorum Gönder