Fesleğen Selam Veriyor: Çilekli Ananaslı Limonata


Yaz sıcaklarının bizi iyiden iyiye vurduğu günlerden merhaba. Bu sıralar günün büyük çoğunluğunu evde serin köşeler aramakla geçirirken arada buzdolabına uğrayıp ferahlatacak bir şey var mı diye bakmaktan alamıyorum kendimi. Dolapta bir komposto, soğuk kahve, limonata vs. varsa benden mutlusu yok, pınar başı bulmuş gibi oluyorum bir anda. Bugün de o mutlu anlardan birini dolapta  ablamın yaptığı taze limonatayı bulduğum için yaşıyordum ki aklıma Ramazan'da iftarlara sıkça yaptığım bir limonata geldi. Aklıma gelmişken de bloga tarifini yazayım dedim. 

Bu tarif, geçtiğimiz Ramazan ayında iftar hazırlarken kardeşimin çilekli limonata istemesiyle ortaya çıktı. Çilek mevsiminin başında olduğumuzdan dışarı çıktıkça çilek alıp limonata yapıyordum o sıra. Kardeşime tamam dedikten sonra dolapta çilek olmadığını fark edince aklıma buzluktaki çilekler geldi, (çilek çabuk bozulduğundan doğrayıp porsiyonluk kutulara koymuştum) buzluktan çilekleri alırken de daha önceden koyduğum ananasların kutusunu gördüm ve çilekli ananaslı bir limonata yaptım. İlk denemede tadını çok sevince buzluktaki çilek ve ananas stoklarını tüketene kadar bu limonatayı yapmaya devam ettik. Lezzetinin yanında ortaya çıkan şahane yavruağzı renginin de tekrar tekrar yapmamızda etkisi olduğunu söylemeden geçmemem lazım, sırf bu rengi görmek için ile denenebilir bu tarif.

Not: Bu tarifi yaparken buz kırma özelliği olan bir blender kullanmanızı öneririm. Şayet elinizde normal bir blender veya rondo varsa dondurucudan çıkardığınız meyvelerin buzlarının çözülmesi için kısa bir süre beklemenizi öneririm. Ancak tamamen çözülmemesine özen göstermek önemli.

çilekli ananaslı limonata, çilekli ananaslı fesleğenli limonata, çilekli limonata, ananaslı limonata, pineapple strawberry lemonade
Hep iftara yaptığım için fotoğrafını çekmemişim. Bu sebeple "cooking with a wallflower" blogunun iki fotoğrafını kullandım.

Malzemeler:

2  limon
1/3  dondurulmuş ananas (küp küp doğranmış)
6-7 adet dondurulmuş çilek (doğranmış)
6  kaşık toz şeker
750  ml. soğuk içme suyu
2-3  yaprak taze fesleğen

Tarifi:

çilekli ananaslı limonata, çilekli ananaslı fesleğenli limonata, çilekli limonata, ananaslı limonata, pineapple strawberry lemonade

1. İşe 2 limonun suyunu sıkarak başlıyoruz. Limonları blendera doğrudan attığınızda suyunu vermeden parçalanıyor, tat ve dokuda bir eksiklik oluyor. (Eğer ekşi tadı çok sevmiyorsanız limonu 1 adet de kullanabilirsiniz.)

2. Dondurulmuş ananas ve çilekleri, 2 limonun suyu, 5 kaşık toz şeker ve bir miktar soğuk içme suyu ile birikte blender haznesine alıyoruz. Burada kullanacağınız su miktarı blender kapasitesine bağlı. Eğer çubuk blender (personal blender/shaker) kullanıyorsanız 1 çay bardağı su yeterli olacaktır. Buzlu meyveler bıçaktan geçtikçe suyunu vereceğinden haznenin tamamını doldurmamış olmak önemli. 

3. Meyveler tamamen parçalanıp homojen bir görüntü alana kadar blenderdan geçiriyoruz. Ardından blenderdaki karışımın bir kısmını bir sürahiye alıp hazneye bir miktar daha soğuk su ekliyoruz. Blenderi kısa bir süre tekrar çalıştırıp yine karışımın bir kısmını sürahiye ekliyoruz. Son olarak suyun kalanını blenderda kalan karışımın üzerine ekleyip tekrar çalıştırıyor ve suyla karşım tamamen karışınca durdurup sürahiye alıyoruz. (Bu aşamaları atlayıp ilk elde ettiğiniz karışıma sürahi içinde su ekleyebilirsiniz ancak o zaman aynı yoğunluk oluşmayabiliyor.)

4. Elde etmiş olduğumuz limonataya birkaç yaprak taze fesleğen ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırıyoruz. Çilekli ananaslı limonatamız hazır. 

Not: Şeker miktarından emin değilseniz şekeri aşamalı olarak ekleyebilirsiniz. Eğer rafine şeker kullanmıyorsanız yerine diğer tariflerde olduğu gibi bal eklemenizi önermem. Meyve miktarını artırarak tadı dengeleyebilirsiniz. 

Afiyet şifa olsun.

0 yorum

Yorum Gönder