Son İftar ve Tereyağlı Mantar Sote (Vejetaryen)

Ramazan geldi, hayatlarımıza bir rahmet dokunuşuyla dokundu ve buruk bir sevinçle bayrama ulaştık. Acının İslam coğrafyasında kanat gezdiği bu kaçıncı Ramazan bilmiyoruz artık. Bayramlarımız epeydir buruk. Belli ki kendimize gelmenin mevsimi olan bu rahmet ayının hakkını vermiyoruz ve ihtar ediliyoruz. Kendi adıma böyle düşünüyorum.

Ramazan'ın son iftarının duası bir sonrakine hayırla, huzurla, sağlıkla ama her şeyden önemlisi birlik, beraberlik ve barışla ulaşmak. Allah kıymetini bilmek nasip etsin.

Son iftarımızda mantar vardı. Kararmamış bembeyaz mantarları burada nadir bulduğumuzdan eve aşırı stok yapmışız, iki haftadır mantarın her çeşidini yaptık sanırım. Ailece sevdiğimizden sıkıntı yok zaten. Hava sıcak, hem üstüne oruç olunca kimseyi tavuk almaya ikna edemedim, bu sefer de vejetaryen sote olsun dedim, gayet de oldu. Tabi yeşil biber de olsa daha renkli olurdu ama maalesef ben yiyemediğimden bizimkiler mahrumlar. Siz seviyorsanız eksik etmeyin.

dumanı tüten bisiklet

Malzemeler

- 1 kilo kültür mantarı
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet büyük boy domates
- 2 adet yeşil biber (opsiyonel)
- Kimyon, Karabiber, Kırmızı Biber, Köri
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Tarifi

1. Mantarları yıkayıp kabuklarını soyuyor (tekrar yıkıyor) ve orta büyüklükte doğruyoruz. 
2. Tavaya 2 kaşık zeytinyağını alıp hafif kızdırdıktan sonra ince ince doğradığımız soğanları alıp iyice kavuruyoruz.
3. Soğanlar tamamen sararınca mantarları alıp kendi suyunu çekene kadar kavuruyoruz ve tamamen kavrulunca tereyağını ekleyip iki-üç kez daha tavada çeviriyoruz. (soteliyoruz)
4. Ardından küp küp doğradığımız domatesleri, tuzu ve arzuya göre yeşil biberi ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Domatesler kavrulmaya başlayınca baharatlarını ekliyoruz (Her birinden 2'şer çay kaşığı, köri 1 çay kaşığı)
5. Tamamen kavrulunca ağzını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz.
6. 10 dakika dinlendirip servis yapıyoruz.

Şifa olsun.


0 yorum

Yorum Gönder