Minik Zeynep ve Bayat Ekmek Pizzası

Bugün adı Zeynep olan öğrencim bana hocam ismimi hiç sevmiyorum, çok fazla kişide var dedi. Oysa benim en sevdiğim isimlerden biridir. Adımı çok severim, ama kendi adımdan sonraki ilk tercihim Zeyneb olurdu muhakkak. Çünkü Zeyn-eb babasının süsü demek. Hayatım boyunca duyduğum en güzel isim tamlaması olarak kalmaya aday.

Şimdi tabi Zeyneb'in yemekle blogla ne alakası var diye düşündünüz elbet. Biraz evvel hangi tarifi yazsam diye oturunca aklıma bir başka Zeynep geldi. Cânım dostumun yemek yemeyi pek sevmeyen bıcırık kardeşi. (Bir başka güzel Zeyneb daha var ki ona da selam olsun, ismi güzel kendi güzel :) Bayat ekmek pizzasının tarifini ilk kez ona vermiştim. Arşivde fotoğrafı da görünce dedim sırası gelmiş demek ki. Zeyneb bu pizzayı çok severek yemişti. Belki içinizde yemek yemekte zorlanan kızı, oğlu, kardeşi, yeğeni olan vardır, aklında bulunsun :)

bayat ekmek pizzası

Genellikle kalabalık misafir sonrası evde bayat ekmek sendromu yaşanır. Ya ertesi gün sabah buharlatılır, ya da kurutulup köfte harcı için robotta çekilir. Ama hiçbiri bayat ekmek pizzası kadar lezzetli ve pratik bir çözüm değil bana kalırsa.

Tarifin orjinali Emine Beder'den. Birkaç tarife daha bakıp harmanlamıştım, ortaya bu çıktı. Yalnız hatırlatmam gereken birkaç önemli nokta var.


  • İlki, ekmekleri hazırlayacağınız harca bularken içinde çok fazla bekletmemek. Fazla bekletince zaten pişmiş bir gıda olduğundan cıvıyor ve hamur hamur oluyor.
  • İkincisi, ekmeklerin tamamen bayatlamış olması, yani en azından iki günlük olması. Bir gün veya daha az süredir bekleyen ekmek içindeki nemi hala kaybetmemiş olduğundan harç fazla gelebilir.
  • Üçüncüsü, pizzanın üzerini düzeltirken aşırı bastırmamak ve aşırı kalın bir tabaka oluşturmamak.



Bayat Ekmek PizzasıMalzemeler

Harcı İçin

2 Adet Bayat Ekmek

3 Adet Yumurta

1,5 su bardağı süt

½ çay bardağı zeytinyağı

1 paket kabartma tozu

Üzeri için


Domates salçası (Hafif sulandırılarak sos kıvamına getirilmiş)


1 adet büyük boy domates

½ sucuk

150 gr. kaşar peynir

250 gr. kültür mantarı

10-15 adet siyah+yeşil zeytin (çekirdeği çıkarılmış)



Tarif

1. Bayat ekmekleri eşit küçük parçalara bölüyoruz. 

2. Yumurtayı çırpma kabına alıp mikser veya çırpma teli yardımıyla çırpıyoruz.

3. Harcın diğer malzemelerini de ekleyip 2-3 dk. daha çırpıyoruz.

4. Fırın kabımızın zeminini yağlayıp çok az un serpiyoruz.

5. Bayat ekmek parçalarını harcın içinde (çabucak/çok bekletmeden) ıslatıp fırın kabına hafifçe bastırarak yayıyoruz.

6. Hazırlamış olduğumuz salçalı sosu (dilerseniz baharat da ilave edebilirsiniz) ekmeklerin üzerine sürüyoruz.

7. Daha sonra doğramış olduğumuz malzemeleri (sucuk, mantar, domates vs.) üzerine eşit olarak dağıtıyoruz.

8. 1 saat civarı fırında pişirdikten sonra kızarınca rendelenmiş kaşar peyniri üzerine döküp birkaç dk daha beklettikten sonra fırından çıkarıyor ve sıcak servis yapıyoruz.

Bayat ekmekler bitip pizza olduğuna göre, taze ekmek için fırına gidebilirsiniz artık :)

Şifa olsun.













0 yorum

Yorum Gönder