Beşamel Rüyası Gören Fırında Mantar

Geçtiğimiz yaz ve özellikle Ramazanda en çok pişirdiğim yemek açık ara farkla fırında beşamel soslu mantar oldu. Hem ev ahalisi hem de misafirler o kadar çok beğendi ki neredeyse seri üretime geçtim. En son sömestr tatilinde mantar yemeyen, beşamel soslu yemeklerden de hiç hoşlanmayan kuzenim de tabak tabak yeyip her gün isteyince beklenen kıvama gelmiş kabul ettim. Tabi yoğunluklar kraliçesi olduğumdan yazmak ancak bugün nasip oldu. Aslında çok kolay bir yemek. Son aşaması da fırında gerçekleştiğinden sofrayı hazırlamak, diğer yemeklerle ilgilenmek gibi hususlarda zaman da kazandıran bir tarif olduğundan bence tam misafirlik. Süt ve süt ürünleriyle arası iyi olan vejetaryenler için de uygun üstelik. :) 

beşamel soslu mantar yemeği


Bu yemeği çok canımız çektiğinde daha az zamanımı alsın diye bu şekilde pişiriyorum ama ağır misafir durumu varsa bir farklı versiyonunu yapıyorum ki birkaç güne onu da eklemiş olurum inşallah. Aslında daha güzel fotoğrafları vardı fakat bunu fırından çıkardığım anda çekmiştim, o tam erimiş haliyle sunmak istedim. :)

Malzemeler (6-8 kişilik)

500 gr. kültür mantarı
1 adet büyük domates
1 adet orta boy beyaz soğan (dilerseniz minik arpacık soğanları da olur)
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
½çay kaşığı kuru kekik
½ çay kaşığı kimyon
Ufak bir tutam köri (isteğe bağlı)

Beşamel Sos

2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt

Üzeri için 1 su bardağı rendelenmiş kaşar

Tarife geçmeden önce birkaç şey ekleyeyim. Öncelikle eğer seviyorsanız ve yakıştığını düşünüyorsanız taze kırmızı biber ekleyebilirsiniz. Ayrıca baharat, domates ve salça oranları tabi ki damak tadınıza kalmış. Bayılırım derseniz köri de çok yakışıyor. Beşamel sosuna ise biraz muskat rendeleyebilir veya çok az karabiber serpebilirsiniz.

Tarifi

1. Soyup yemeklik doğradığımız mantarları (yarım cm kalınlığında isteğe göre saplarını ayrıca yuvarlak dilimler halinde, gövdeyi de ortadan ikiye böldükten sonra doğrayabiliriz) mümkünse yapışmaz bir tencereye alıyoruz ve orta ateşte pişmeye bırakıyoruz.
2. Mantarlar önce suyunu verip daha sonra da o suyu çekince yemeklik doğradığımız soğanı ve zeytinyağını ekliyoruz. 
3. Soğanlar kavrulmaya başlayınca salçayı, salça hafifçe kavrulunca da küp küp doğradığımız domatesleri ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz. 
4. Domatesler eriyip pişince suyunu ve tuzunu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. (Su miktarını mantarlaın bir parmak üstüne çıkacak şekilde ayarlayıp ihtiyaç duyulduğu takdirde ekleme yapabiliriz.)
5. Yemeğimiz piştikten sonra borcam bir tepsiye alıyoruz ve eğer suyu varsa çok az kalıncaya dek fırında tutuyoruz. (Fırın kabı veya tepsisi de olabilir ancak ben sosu kızarırken altının yanmadığından emin olmak için tabanı kalın olan ve geç ısınan borcamı tercih ediyorum.)
6. Yemeğimizin altını kapatmaya yakın beşamel sosu yapmaya başlayabiliriz. Bunun için tereyağını tavada erittikten sonra ununu ekliyoruz. Un gözünüze az gelmesin, yeterli olacaktır. Un kavrulup kokusu çıkınca sütü ekliyor ve karıştırmaya devam ediyoruz. Yoğun fakat akıcı bir kıvam alınca (katılaşmamasına dikkat edin) altını kapatıyoruz.
7. Sos pişerken ocaktan alıp fırına verdiğimiz 180 derecede suyunu çeken mantarımızın üzerine hazırladığımız sosu her yerini kapatacak şekilde döküyoruz.
8. 20 dk kadar 200 derecede pişirdikten sonra üzeri kızarmaya başlayınca rendelenmiş kaşarı da sosun üzerine yayıp 5-10 dk daha fırında tutuyoruz ve sıcak sıcak servis yapıyoruz.

Afiyet şifa olsun.

0 yorum

Yorum Gönder