Mangal Tadında: Evde Sebze Yatağında Çöp Şiş

Öyle uzun zaman olmuş ki buralara uğramayalı, yeniden yazmaya utanıyorum diyebilirim. Aslında sınavları bitirip evime ve mutfağımıza kavuştuğumda kafamda blogu şenlendirmek, her gün denediğim yeni tariflerle yılın acısını çıkartmak vardı. Fakat Ramazan'ın hemen ardından eve veda edip sabahtan ikindiye tüm vaktimi sömüren İngilizce kursuma başlayınca tüm planlarım bir hayal oldu ve omuzlarımla beynime yorgunluk veren yapılmamış işler listesine eklendi. Görüşmeyeli iki yeni mutfakla tanıştım: Bosna mutfağı ve şimdi usul usul Ürdün mutfağı. Bosna mutfağının pideli köfteleri, minik minik tatlış dolmaları mide fesadı geçime noktasına getirmiş olsa da bana unutamayacağım anlar yaşattılar. Ürdün dönüşü evde deneyip bloga ekleyeceğim inşallah. Ürdün mutfağıyla ise iki haftadır hemhal olmaktayız ve şimdilik iyi anlaşıyor gibiyiz. Yaşayıp göreceğiz.

Dediğim gibi bloga geri dönüş yapmak omuzlarımda asılı duruyordu ancak beni harekete geçiren evdeki yemek nöbetimde ne yapacağıma karar vermek için arşivime bakmak oldu. Öyle çok tarif birikmiş ki. Biraz arşivden, biraz yeni tariflerden derken bu sefer devamlılığı yakalarım inşallah. :)

Bu yemeğin bir farklı versiyonunu arkadaşıma iftara gittiğimizde yemiş ve çok beğenmiştik. Annem bir sonraki iftar davetimizde yapmaya azmetti ve el birliğiyle ortaya kendi versiyonumuzu çıkarttık. Misafirlerimiz beğendi, biz de derin bir oh çektik ve listeye ekledik. Uğraştık ama değdi deyip huzur içinde uyuduk. :)


çöp şiş köfte 

Malzemeler

Köfte

500 gr. az yağlı dana kıyma
½ çay bardağı çekilmiş kuru ekmek
1 yumurta
1 orta boy kuru soğan
3 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
15-20 adet çöp şiş

Sebze Yatağı

2 adet havuç
2 adet büyük boy patates
Zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet domates
2 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kekik

evde çöp şiş

Tarif

1. Havuçları ve patatesleri yıkayıp soyduktan sonra küp küp doğruyoruz ve su dolu kaba alıyoruz.
2. Zeytinyağında önce patatesleri biraz kavuruyor ve ardından havuçları ekliyoruz.
3. Havuçların rengi değişmeye başlayınca salçayı, baharatları ve soyup küp küp doğramış olduğumuz domatesi ekliyor ve kavurmaya devam ediyoruz.
4. Domatesler de kavrulunca malzemelerin yarısına gelecek kadar su ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz, suyu kaynayınca altını kapatıyoruz.
5. Bir kapta karıştırdığımız köfte malzemelerini karıştırıp yoğuruyoruz ve çöp şişlere görselde olduğu şekilde sıkıyoruz. (eğer şişlere yapışmaz düşerse biraz daha ekmek kırığı ekeleyebilirsiniz)
6. Hazırlamış olduğumuz köfteleri bir tepsiye alıp fırında 10 dk. kadar pişiriyoruz.
7. Hafif sulu halde bırakmış olduğumuz sebzeleri (miktara göre) iki veya üç fırın poşetine paylaştırıyor ve çöp şişleri de sebzelerin üzerine yerleştiriyoruz. (Eğer seviyorsanız birkaç dal biberiye eklemenizi öneririm.)
8. Poşetlerin ağzını kapatıp üzerlerinde iğneyle birkaç delik açtıktan sonra tepsiye alıp 180 derecede kızarana dek pişiriyoruz. (poşetlerin patlamamasına dikkat edin eğer açtığınız delikler yeterli olmazsa ek delikler açın)
9. Kızaran sebze ve köfteleri fırından çıkartıp alta sebzeler gelecek şekilde servis yapın.

Afiyet olsun.

0 yorum

Yorum Gönder