Dumanı Üstünde: Tavuklu Sebzeli Bulgur Pilavı




Ürdün henüz yaz sıcaklarıyla ve kum fırtınalarıyla kavruluyor olsa da, Türkiye sonbahara geçiş yapmış gibi görünüyor. Eylül yağmurlarıyla yıkanan mutfakların, baharat, tavuk ve salçanın bulgurla birleşen kokusuyla dolma vaktinin geldiğini düşünmem bu yüzden. Tabi bulgur pilavı esasen biraz kış yemeği ama bence sonbahara daha çok yakışıyor. Çünkü ben sebzeli hatta özellikle bolca domatesli sevenlerdenim bu yemeği. Eğer siz de benimle aynı fikirdeyseniz domateslerin o enfes tadı hala mevcutken bir tavuklu sebzeli bulgur pilavını sofranızla buluşturmanızı öneririm, pişman olmazsınız. :)


this photo from
Malzemeler

3 su bardağı pilavlık bulgur
1 adet tavuk göğsü
1 adet büyük boy havuç
1 adet büyük boy veya iki orta boy patates
1 adet büyük boy domates
2 adet yeşil biber (opsiyonel)
1 adet kırmızı biber (opsiyonel)
1 adet soğan (opsiyonel)
2 yemek kaşığı domates salçası 
(½ kaşığı biber salçası olabilir)
2 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı nane
3 yemek kaşığı zeytinyağ



Tarif

1. Tavuk göğsünü yıkayıp sinir vb. kısımları ayırıyor ve bıçak yardımıyla iki veya üç parçaya bölüp suyla doldurduğumuz küçük bir tencereye alıyor ve haşlanmaya bırakıyoruz.
2. Sebzelerin kabuklarını soyup oldukça minik küpler halinde doğruyoruz ve patates ve havuçları tuzlu su dolu kaplara alıyoruz
3. -Eğer kullanacaksak- soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavuruyoruz. Ardından patatesleri ve 3-4 dk sonra havuçları ekliyor ve kavurmaya devam ediyoruz.
4. Havuçlar kavrulmaya başlayınca salçasını ve ardından domatesleri, ince ince doğradığımız biberleri(ben biber yiyemediğim için kullanmıyorum), tuz ve baharatları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
5. Domatesler pişince önce haşlanmış olan tavukları didip tencereye ekliyor ve karıştırıyoruz. 
6. Ardından birkaç kez yıkamış olduğumuz bulguru kavrulmuş olan malzemelerin üzerine ilave edip birkaç dakika karıştırarak kavuruyoruz.7. Bulgurun üzerine çıkacak kadar kaynamış suyu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Suyunu çekince kapatıyoruz.

Yanına bir çoban salatası yapmasak eksik kalır, afiyet şifa olsun. :)







0 yorum

Yorum Gönder