Kış Şöleni: Fırında Acı Soslu Karnabahar



Fırında Acı Soslu Karnabahar, fırında karnabahar tarifi, acılı karnabahar, hot chili cauliflower recipe, kış yemekleri
Dün yemek yapmak için mutfağa girdiğimde aklımda fırın yemeği değil kıymalı veya kavurmalı karnabahar yapma fikri vardı. Sonra daha önce yaptığım fırında karnabahar tarifini yapmaya niyetlendim, ardından birden fazla karnabahar tarifini karıştırmak geldi aklıma.  Güzel olacağını düşünüyordum ama bu kadar iyi olacağını düşünmemiştim açıkçası. Karnabaharı fırından çıkarırken burnuma gelen bir koku vardı, beni adeta kendimden geçirdi, üstüne bir çatal alınca da mest oldum. Bu zamana kadar yaptığım en iyi fırında karnabahar versiyonu olabilir bu. Adeta bir karnabahar kebabı oldu. Bu yüzden yer yemez tarifi bloga yazmaya karar verdim ki sizler de bu lezzeti tatmanızı sağlayacak tarifle tanışın.

Fırında Acı Soslu Karnabahar, fırında karnabahar tarifi, acılı karnabahar, hot chili cauliflower recipe, kış yemekleriAslında bu tarif doğrudan benim tarifim değil. Severek takip ettiğim iki aşçı/yemek bloggerinin tariflerini birleştirip ufak dokunuşlar yaparak oluşturduğum bir tarif. Bu sebeple önce kullandığım iki tariften bahsetmeliyim.
İlkimutfakdeneyleri'nin karnabahar çorbası için hazırladığı fırınlanmış karnabahar ikincisi de mosyosokola'ya ait fırında soslu karnabahar  tarifinin acı sosu. Linklediğim tarifte mayonezli versiyon var, ben daha önceki tarife bağlı kalarak tereyağı kullandım.
Tarife geçmeden önce; geçenlerde izlediğim bir yemek deneme videosunda yemeği deneyen kişi "yemek tarifleri herkes her şeyi biliyormuş gibi veriliyor, ne bileyim bu ne zaman kavrulur, şu malzeme nasıl eklenir" gibi bir cümle kurdu. Bu yüzden tarifi biraz detaylı yazıyorum. Umarım mutfakta tecrübeli olanlar için çok sıkıcı detaylar olmaz.














Tarifi:

1. Kökünü bıçak yardımıyla kestiğimiz karnabaharı küçük çiçekler olacak şekilde ayırdıktan sonra yıkayıp kuruluyoruz.

2. Küçük bir kapta karıştırdığımız zeytinyağı, tuz, karabiber ve limon kabuğu rendesini kurulayıp bir kaba aldığımız karnabaharların üzerine döküp güzelce karıştırıp harmanlıyoruz.

3. Baharatlayıp yağladığımız karnabaharları (tercihen yapışmaz yüzeyli) bir tepsiye alıp önceden on dakika kadar ısıttığımız fırına alıp 200 derecede 15-20 dk kadar pişiriyoruz.

4. Karnabaharlar fırındayken bir kaba bir kaşık salçayı, domates püresini ve yarım bardak suyu alıp pürüzsüz bir karışım olacak şekilde karıştırıyoruz. Bu aşamada çırpma teli kullanmak kolaylık sağlar. (Ben kış için yaptığımız konserve domateslerden kullandım, yoksa önemli değil. Domates mevsiminde olmadığımız için taze domates kullanmamanızı öneririm.)

5.
Sosu hazırlayacağımız tavayı (10 sn kadar) ısıttıktan sonra, önce zeytinyağını ardından (5 sn sonra) susamları ekliyoruz. Susamları birkaç kez karıştırdıktan sonra çörek otlarını ekleyip bir kez karıştırıyoruz.


6. Hemen ardından 1 yemek kaşığı tereyağını tavaya koyuyoruz ve erimeye başlayınca 1 tatlı kaşığı unu ekleyip yağla beraber kavuruyoruz. (Başta duyduğunuz un kokusu yok olup tavadaki unun rengi çok hafif koyulaşınca kavrulmuş demektir.) 

7. Un kavrulunca hazırladığımız salçalı karışımı yavaş yavaş karıştırarak tavaya döküyoruz, ardından baharatları, tuzu ve şekeri ekleyip kavurmaya başlıyoruz.

8. Bu arada fırındaki karnabaharları kontrol ediyoruz, eğer üzerleri kızarmaya başladıysa kapağı açıp karnabaharları altları üste gelecek şekilde karıştırıyoruz ki her yeri eşit pişsin ve tepsinin zemininde birikmeye başlayan su buharlaşabilsin. (Bu aşamada karnabaharların üzerinde hiç yağ görmüyorsanız üzerinden zeytinyağı gezdirebilirsiniz.)


9. Sosumuz kavrulup (kavrulduğunu salçanın renginin tavaya ilk koyduğumuzdan daha koyu bir kırmızıya dönmesinden anlayabilirsiniz) kaynamaya başlayınca yarım su bardağı su ekleyip kapağını kapatıyoruz ve orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Sos kıvam alınca (ayrandan koyu ketçap gibi soslara göre ise biraz daha sıvı bir kıvamda olacak) ocaktan alıyoruz.
10. Fırındaki karnabaharları 20 dakikanın sonunda kontrol ettiğimizde üzerleri hafif kızarmış ve yumuşaklıkları da çatal batacak kıvama gelmişse sosu dökme zamanı gelmiş demektir. Tepsiyi fırından alıp yanmayacak bir yüzeye koyuyoruz ve sosu her yere eşit dağılacak şekilde karnabaharların üzerinde gezdiriyoruz. (Bu esnada boş fırının kapağını kapatalım ki ısı kaybı olmasın.) 

11. Sosunu döktüğümüz karnabaharları tekrar fırına alıp 10 dakika daha (üzeri kızarıncaya kadar) pişiriyor ve ardından fırından çıkarıyoruz. Fırında acı soslu karnabahar servise hazır.

Fırında Acı Soslu Karnabahar, fırında karnabahar tarifi, acılı karnabahar, hot chili cauliflower recipe, kış yemekleriSıcak servis etmeniz önerilir.

Afiyet şifa olsun. 


0 yorum

Yorum Gönder