Şölen Gibi: Bayat Ekmek Kebabı

1 Ramazan 1441'den merhaba. 

Son yılların en mahzun Ramazan başlangıcından selamlıyorum buraları. Korona-virüs sebebiyle ilk teravihten ve orucun ilk Cuma'sından mahrum kaldığımız bu günde tesellim oruca imkan bulabilmiş olmanın yanında bütün güzelliğiyle açan güneş oldu. İki üç gündür devam eden kapalı ve soğuk havayı Ramazan neşesi niyetine unutturacak kadar güzel bir hava var bugün. Umarım bu hava bundan sonra gelecek güzel ve sağlıklı günlerin habercisi ve vesilesi olur. 

Evlere kapandığımız şu dönemde ekmek almak ve yapmak gündemimizin önemli bir kısmını kapsar hale geldi malum. Ben normalde de evde yaptığım ekmeği tercih eden bir insan olarak bu süreçte zorlanmadım ama kardeşimi fırın ekmeği sevdasından vazgeçirmek kabil olmadı. :) Onun ısrarlarıyla son alışverişte üç günlük ekmek alıp Ramazan'ın gelişini de hesap etmeyince elimizde bir bayat ekmek stoğu oluştu. Birazını doğrayıp buzluğa atsam da sadece buzlukla yetinmek istemedim, aklıma daha önce yaptığım bayat ekmek kebabı geldi, bu da beni bloga getirdi. 

Mantık ve lezzet olarak iskendere benzeyen ama hem yapması hem de yemesi daha kolay bir kebap bu. Oldukça da doyurucu, öyle ki yanına başka yemek yapmayabilirsiniz bile.  Lafı fazla uzatmadan tarife geçiyorum ki iftarı hazırlamaya vaktim kalsın. Çünkü henüz mutfağa adım atmış değilim. 

bayat ekmek kebabı, tavuklu bayat ekmek kebabı, tavuk kebabı, yoğurtlu tavuk kebabı, tavuk iskender, chicken bryani

Malzemeler

Tabanı İçin:

1 adet bayat ekmek (Vakfıkebir ekmeği gibi büyük formlu ekmekler içim ekmeğin 1/4'i.)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kuru kekik (veya nane)

Sosu İçin:

1,5 su bardağı haşlanıp didilmiş tavuk
1 küçük/orta boy soğan 
1yemek kaşığı biber salçası
1yemek kaşığı domates salçası 
3-4 adet ceviz (opsiyonel)
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kuru kekik
½ çay kaşığı kimyon
½ çay kaşığı zerdeçal (opsiyonel)
½ çay kaşığı çörekotu (opsiyonel)
½ çay kaşığı susam (opsiyonel)
1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri İçin:
1 yemek kaşığı tereyağı
½ yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çorba kasesi çırpılmış yoğurt
½ çay kaşığı tuz
1 diş sarımsak (opsiyonel)
1 tutam maydanoz



Tarifi

1. 1 adet bayat ekmeği 1,5 cm'lik küpler olacak şekilde doğruyoruz. (Kullandığınız ekmek somun ekmek gibi yoğunluğu az olan bir ekmekse doğramadan önce ekmeğin üzerine bastırın. Eğer pide, tırnaklı ekmek, bazlama, vakfıkebir ekmeği gibi daha yoğun yapıdaki bir ekmekse olduğu gibi doğrayabilirsiniz. Bu tarife yoğun ekmekler daha iyi gitse de somun ekmekle de gayet lezzetli oluyor.)

2. Altını açıp beş sn kadar ısıttığımız bir tavaya önce 2 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını alıp tereyağı eriyene kadar ara ara karıştırıyoruz. Ardından pul biber (toz kırmızı biber de olur), karabiber ve kuru kekiği ekleyip baharatlarla yağın birbirine karışmasını ve tavaya eşit dağılmasını sağlıyoruz.  

3. Baharatların hemen ardından küp şeklinde doğradığımız ekmekleri tavaya alıp karıştırıyoruz. 4-5 dk kadar ekmekleri tavada sürekli çevirerek yağı ve baharatları çekip kavrulmalarını sağlıyoruz. (Eğer iyi karıştırmazsanız ekmeklerin hepsi aynı oranda kavrulmayacaktır.)

4. Ekmekleri servis yapacağımız kaba alıp tabana yaydıktan sonra boşalan tavaya -zeminini kaplayacak kadar- zeytinyağı ekliyoruz. 5 sn kadar zeytinyağının ısınmasını bekledikten sonra minik küp şeklinde doğradığımız soğanları tavaya alıyoruz. 

5. Soğanlar kavrulup sararınca (Türk mutfağında kullanılan soğan pembeleşmez, sararır. :) ) tavanın ortasında bir boşluk açıp baharatları ve ayıklayıp birkaç parçaya böldüğümüz cevizleri ekleyip karıştırıyoruz. (Ceviziniz yoksa koymayabilirsiniz ama varsa mutlaka eklemenizi tavsiye ederim.)

6. Baharat ve cevizlerin hemen ardından biber ve domates salçasını ekleyip tavayı güzelce karıştırıyoruz. (Bu aşamada eğer varsa kışlık domates konservenizden iki kaşık ekleyin. Şu an domates mevsiminde olmadığımız için tarife domates eklemedim ama siz bu tarifi yaz güneşi altında okuyorsanız 2 kaşık kışlık domates yerine 2 adet soyulmuş küp doğranmış domates ekleyin lütfen.)

7. Salça güzelce kavrulduktan sonra son olarak tavaya haşlanıp didilmiş tavukları ve tuzu ekliyoruz. Tavukları malzemeyle bütünleşmesi için karıştırdıktan sonra 3 dk bekleyip tavaya 1 çay bardağı su ekleyip tekrar karıştırıyoruz. (Çay bardağınız çok büyükse yarım bardağı bir parmak geçecek ölçüde su yeterli olacaktır.)

8. Tavaya eklediğimiz su kaynamaya başlayınca altını kapatıp 1 dk dinlendiriyoruz ve ardından servis kabına daha önce dizdiğimiz ekmeklerin üzerine eşit olarak kaplayacak şekilde dağıtıyoruz. (Suyu çok kaynatıp çektirirseniz ekmekler çok kuru kalır, kaynamadan alırsanız ekmekler hamur olur.)

9. Bir kase yoğurda ½ çay kaşığı tuzu ve -seviyorsanız- 1 diş sarımsağı ezip ekledikten sonra güzelce çırpıyoruz ve tavukların üzerine gezdiriyoruz.

10. Bir sos kabında bir yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağını kızdırıp üzerine kırmızı toz biber ilave ediyor ve 30 sn içinde ocaktan alıyoruz. Hazırladığımız kızgın tereyağını yoğurdun üzerine döküp incecik doğradığımız maydonozlarla son dokunuşu yapıyoruz. 

Afiyet şifa olsun.








0 yorum

Yorum Gönder